mandag, april 10, 2006

Pizza er den beste maten dagen derpå. Den har alt. Fett, karbohydrater og smak nok til å overdøve enhver dårlig smak i munnen. Det er akkurat hva kroppen din roper på. I går hadde jeg en fin bakrus som gjorde at jeg aldri forlot leiligheten min. Tidlig på dagen spiste jeg en frokost bestående av 200 gram sjokolade, fire donuts, to liter vann, en liter kaffe, en halv liter té og fire ristede skiver med ost og tomat, ja og to paracet. Det holdt en god stund og det hjalp meg gjennom bakrusen.

Senere på dage kom dog den kjente store stygge fyllasulten og gnagde i magen min. Du skulle tro den frokosten holdt en stund, men den gang ei. Jeg følte for pizza. Etter et pizzakalas på lørdagen visste jeg jeg hadde alle ingrediensene tilgjengelig og da var det i grunn bare å sette i gang.

Jeg lagde en deig som var tre ganger størrelsen jeg faktisk trengte og brukte de to andre tredelene til brød[bilde], men jeg skal forsøke å skalere til normal størrelse nå.

Pizza ala Morten



Deig til én veldig sulten person med bakrus, eller to normale mennesker:
300 gram hvetemel
ca 2.5 dl temperert vann
1/2 pakke tørrgjær (dette er årsaken til at jeg pleier å lage minst dobbel mengde)
1 dl olivenolje, ekstra virgin for smakens skyld (eller ikke om du ikke vil)
1 ts salt

Bland mel, salt og gjær sammen. Ha i oljen og putt hendene nedi der. Jobb inn oljen i melet med fingrene. Gi deg når oljen er helt jevnt fordelt i melet. Det tar omtrent to minutter. Fra nå av må du ha en ren hånd og en du blander deig med. Hell vannet litt etter litt i deigen mens du jobber det inn med den deigbefengte hånden. Etter en stund merker du at det blir hardere å jobbe med deigen. Det går litt på rutine, men om du bruker denne mengden vann så går det neppe helt galt. Deigen kan bli litt våt, men det går greit bortsett fra at det er mas å kna den (den fester seg til alt). Når deigen er fing i formen og alt er ferdig blandet inn knar du den. Om du lager mat på en dag du har litt tid og vil gjøre dette skikkelig gjør du slik:

Kna deigen i ti minutter. Putt den i en bolle med plastfolie over. Hev i en time på et varmt og lunt sted, evt. hev til den har dobbel størrelse[bilde]

Om du ikke har så lang tid, eller du dagen derpå-sulten rir deg som en mare på speed så knar du til du er fornøyd (2-3 minutter) og gir blanke i å heve deigen. Dette gir deg en flatere og mer kompakt bunn, men er du sulten nok er det ikke så fryktelig farlig.

Kjevl ut deigen og legg den på en stekeplate med bakepapir under (så det ikke blir så mye oppvask). Skru på ovnen. 200 grader er bra.

Fyll:
1/2 boks hakkede tomater
ca 1 ts finskåret hvitløk (ikke press den!)
salt

Dette er sausen. Merkelige mennesker putter allverdens i sausene sine og får merkelig resultater. Noen av dem er gode, men det er helt klart unødvendig. Fordel tomatene på bunnen og strø hvitløken over. Ha litt salt på toppen.

Nå forhåndssteker du pizzaen. Resten av fyllet blir svidd om det er med i hele steketiden så det legger du på etter at bunnen og sausen er halvstekt. Dette tar også bort litt av vannet fra sausen slik at du ikke får en fullt så våt pizza[bilde].

Den siste biten av pizzalagingen består av den biten alle føler de har best kontroll på, og det med god grunn. Ha på det du vil, den osten du vil og stek til osten er godt smeltet. Så enkelt er det. Om du vil prøve min dagen derpå-variant kan du ha på dette (i denne rekkefølgen)[bilde]:

4 hakkede soltørkede tomater
50/50 jarlsberg og norvegia
pepperoni
sjampinjong i tykke skiver
salt

Dette er enkelt så det trenger ikke så mye forklaring. Det eneste mange utelater her er saltet. Det bør du ikke. Strø litt salt, omtrent en teskje, over pizzaen før steking. Du merker det godt på resultatet.

1 kommentar:

Anonym sa...

Vanvittig bra! Har vært igjennom et antall pizzaoppkrifter med tilhørende middelmådige resultater, men med denne ble pizzaen så god som jeg innbiller en ordentlig italiensk pizza skal være. Takk for oppskriften - den er allerede skrevet ut og godt plassert i kokeboken. Resultatet ble omtrent slik :-)