søndag, oktober 22, 2006

Jeg har hatt en matglad uke. Om man kjenner meg godt nok så kan man kanskje si at jeg bytter kjærlighet for mat, men det er ikke helt sant. Ikke helt.

Noen høydepunkter:

Gresskarravioli med salviesmør og kantareller.



Ravioli
Fersk salvie
Smør
Kantareller
Salt og pepper
Parmesan

Kok ravioliene i godt saltet vann[1].
Surr kantarellene i smør til de får litt varme i seg. Ikke la dem steke særlig lenge. Så snart de blir overstekt blir de vasne og mister smak i tillegg til konsistens. De som spiste hos meg på mandag merket dette. Smak dem til med salt og pepper. Du kan godt ha en liten skive hvitløk eller to sammen med kantarellene. Det hever dem ganske kraftig.

Smelt smør i en liten panne. Ha i salvieblader. Jeg tar det på gefũlen, men om du vil ha en mengde så vil jeg anbefale tre blader for to personer. Maks fem blader med mindre du lager til mer enn seks personer. 2-3 blader rekker langt, mens for mange blader fører til en bitter saus. Smak til med pepper.

Bland pastaen med salviesmøret. Fordel på tallerkener og dryss først kantareller over, så parmesan. Mmmmm. Nam!






Geitost- og tomatsalat



Jeg oppdaget Fjellgeit BAs hvitmuggost hin dagen. Den er fantastisk. Virkelig fantastisk sammen med tomater. Nå er det også bra sesong for en del importerte tomater.

6 skiver hvitmuggost
6 skiver tomat (en helt plommetomat)

Bare skjær begge deler i skiver. Geitosten smaker mye og har lange skiver når du skjærer på tvers så skjær dem tynne. 2-3 millimeter er bra. Brett osteskivene rundt tomatene og spis. Hvis du skal servere dem til gjester som en forrett f.eks kan du med fordel stikke tannpirkere gjennom og legge dem på et fat. Tre til hver person er sikkert fint. Drypp litt olivenolje over og dryss på litt salt og pepper. Bruk ordentlig salt (Maldon), det er det verdt.



[1] Tester som har blitt gjort av blant annet kjemikerlauget for kokker viser at små mengder salt i vannet når man koker grønnsaker (og likeledes pasta, må man kunne anta) ikke har noen som helst effekt på grønnsakene. Ikke blir de grønnere, som noen kokebøker påstår, ikke kjenner du noen smaksforskjell og vannet koker ihvertfall ikke fortere. Dette er det samme for pasta. Du trenger relativt store mengder salt i vannet om det skal ha noen effekt. På mange pastapakker står det 1 ts salt. Juba. Det kan du bare glemme. Italienerne sier vannet skal være like salt som middelhavet. Det er ihvertfall langt nærmere sannheten.

Ref: Kitchen Chemistry

Ingen kommentarer: