søndag, april 08, 2007

Falafel

Falafel. Hm.

Det er moro å si falafel. Høres så barnslig og søtt ut. Godt er det også. Falafelfalafelfalafel...

Enkle falafler

1 boks forhåndskokte kikerter
1 stort fedd hvitløk (omtrent 1 toppet teskje etter hakking)
1 ss hakket persille
1 ts salt
1 ts bakepulver

Kjør alt i en kjøkkenmaskin til det får konsistens som en kronete deig, men ikke så lenge at det er en pasta. Bruk spisekjeer til å måle størrelsen på falaflene. Omtrent en toppet spiseskje er passelig mengde. Form dem til "kaker" mer enn boller, men formen er ikke så altfor nøye. De skal være ca. 1 cm tykke. For tykker falafler betyr at de ikke blir ferdigstekt i midten før de er svidde på utsiden og er de for tynne blir de tørre.

Fritér dem i omtrent 2 cm olje, men vær nøye med å vente til oljen er tilstrekkelig varm. For lav temperatur gjør at falaflene ikke blir stekt fort nok utenpå og de går i oppløsning. Dette skjer også om du ikke presser falalflene litt sammen mens du former dem.

Utover det er dette utrolig enkel mat å lage. Strålende kosemat en fredagskveld foran Nytt på Nytt. Server gjerne i pitabrød med litt salat, tomat, tzatziki, sylteagurk og oliven (gjerne ved siden av). Dette er mine favorittmedsammensvorne i pitabrødet, men her er vi inne i smakssonen. Putt i det du liker best.

Tzatziki

1 bøtte gresk/tyrkisk yoghurt (lurer på om dette er 2 liter)
2 agurker
10 store fedd hvitløk (ikke vær gnukk med hvitløken)
saft fra 1-2 lime
1 dl olivenolje
1 ts salt
pepper etter smak

Denne oppskriften er eksepsjonelt omtrentlig. Det handler mest om noen fornuftige råd her. Rasp agurkene og press ut så mye vann du klarer ved å putte massen i et rent kjøkkenhåndle og vri det. Bland dette med resten. Så enkelt er det. De fleste ingrediensene kan smakes til, og i noen sammenhenger putter man mynte i tzatzikien. Dette er en dressing jeg bruker til utrolig mye. Akkurat nå skal jeg f.eks til å ha den til potetene jeg har i ovnen. Mmmm, dagenderpåmat.

Ingen kommentarer: