torsdag, desember 25, 2003

Jeg har jo sagt en del om eksamen. Når jeg nå først har begynt kan jeg vel si resten også, nemlig resultatene. På forhånd var målet B eller bedre på alle eksamenene, men når jeg var ferdig med dem og med tanke på at jeg har jobbet ca. 110 timer i måneden hele semesteret så er jeg sånn noenlunde fornøyd med det resultatet jeg fikk. Jeg fikk C, B og C (kronologisk). Den første eksamenen følte jeg det gikk dårlig på og tenkte at C var beste mulige resultat med maks flaks. Så da hadde jeg vel maks flaks. Den andre følte jeg gikk bra og jeg tenkte at med litt flaks ble det en B, men en A kunne det vanskelig bli da jeg var klar over noen mangler. Den siste følte jeg gikk "åt skogen". Jeg trodde det var overhengende fare for stryk, men følte at den store oppgaven (50% av karakteren) gikk noenlunde ok. En D tenkte jeg var et ok resultat utifra hva jeg følte jeg hadde gjort på eksamen. Alt dette tatt i betraktning så er jeg nokså fornøyd. Året totalt sett er jeg også nokså fornøyd med
. En lite oppsummering følger.

De gode tingene først:

Min mors tilstand har blitt bedre. Hun har vært veldig syk og har blitt betydelig bedre. Hennes sykdom går inn på meg og påvirker meg sosialt, på jobb, kreativt og på skole. Med en bedring der ligger forholdene til rette for at jeg kan få en bedring i mitt eget liv.

Jeg har fått nye nære venner i tillegg til de gamle. Noen har jeg kommet nærmere inn på, og de inn på meg enn tidligere, og enkelte andre er helt nye.

Jeg har malt mitt første maleri. Det ble malt i akryl og ligger som kjent oppe til høyre.

Jeg har igjen fått opp denne siden. Det er jeg veldig glad for. Den fungerer som utløp for en del ting jeg vil si, men som ikke egner seg i vanlig tale. At den ikke leses i noen særlig grad er ikke så viktig.

Jeg har tatt 35 studiepoeng. Mine første på fem år. Godt fornøyd med det, og tålelig fornøyd med karakterene.

Jeg har lært meg opp til flere nye hverdagsretter. Et par har allerede føyd seg inn i mitt standardrepertoar. En av disse skal jeg presentere under.

Så de dårlige sidene ved året som gikk:

En av mine beste venner har forlatt byen, og vi har ikke hatt kontakt. Ikke at vi er uvenner eller noe, men det er litt rart å plutselig ikke har kontakt på et halvt år. Det kommer dog til å skje igjen. Jeg skal ut og studere senere en gang. Det har jeg bestemt meg for.

Min økonomi er dårligere enn før. Det er ingen grunnleggende problemer som ubetalte regninger, inkasso eller lån jeg ikke klarer å innfri, men den delen av lønnen som går til mat, klær og morro har blitt mindre. Dette skyldes at jeg nå jobber 70%, har noe lavere lønn(gått fra nestleder til skiftleder) og studerer(bøker er dyrt).


Utover dette er det meste status quo. Nå skal jeg ta for meg retten jeg nevnte lengre oppe. Det er en ukarakteristisk rett til meg å være. Den kunne stått i en kokebok med glykemisk indeks som tema (Fedon Lindhberg...grøss og gru). Den er altså sunn og svært lite fetende på alle vis. Årsaken til at jeg er en stor tilhenger av den er dog dens enkelthet og smak. Det tar meg 15 min å lage den, og den er veldig god. Veldig, faktisk.

Stekt havabbor med stekte grønnsaker på asiatisk vis.

2 fileter havabbor med skinn
10 babyasparges
3 vårløk
1/4 pak soi
1 rød paprika
1 fedd hvitløk
1 cm ingefær
vietnamesisk fiskesaus
soysaus
olje til steking

Skjær pak soien (eller annen salat, eller dropp den om du vil) i brede strimler. Del vårløkene i biter på omtrent 3 cm, og hakk hvitløk og ingefær. Skjær parikaen i strimler. Varm olje i en wok eller stekepanne. Ha i paprikaen først, så hvitløk, ingefær og babyasparges. Surr det i 2-3 minutter og ha i pak soi og vårløk helt til slutt sammen med 2 ss fiskesaus og 2 ss soyasaus. La det surre i 2 minutter. Ikke la det surre for lenge slik at salaten og vårløken mister sin spenst og farge. Samtidig med dette steker du fisken som følger:

Ha salt og pepper på abboren. Stek den først i 1 minutt på kjøttsiden (uten å bevege på den så den får en fin, lysebrun stekeskorpe), snu den så og stek den til den er gjennomstekt.

Ha grønnsakene med sausen (som er i bunnen) i en haug midt på en tallerken. Legg filetene med fisk oppå.

Denne retten kan det forandres mye på, men noen grønnsaker fungerer dårligere enn andre enten fordi de ikke egner seg til denne typen steking eller fordi smaken ikke harmonerer med resten av ingrediensene. Fisken kan byttes ut med nesten hvilken som helst annen fisk. Selv har jeg brukt steinbit, laks og ørret med stort hell.

Ingen kommentarer: