mandag, desember 08, 2003

Lenge har vi vært belemret med elendige potetsalater laget på andresorteringspoteter og majones uten skikkelig sennep eller egg. Hvem smaker vel at potetene er krøble gjennom et tykt lag med tilsvarende smakløs majones? Jeg kjenner det faktisk, og jeg vet jeg ikke er alene. De som enda ikke har kjent det bør prøve dette:

blå og hvit potetsalat med vinaigrette
(nok til 4 personer som tilbehør)

500 gram blå kongo
500 gram gulløye

2 dl jomfruelig olivenolje (ca.)
1 sitron
2 fedd finhakket hvitløk
1 finhakket sjalottløk
10 ss grovhakket, flatbladet persille
salt og pepper

Tenkte jeg skulle være litt detaljert her, så unnskyld meg om oppskriften virker noe unødvendig lang.

Kok opp vann, og vask potetene. Skru varmen ned til småkoking og ha i salt. Ha i potetene med skall og hele. Hvis du har dårlig tid kan du dele opp potetene på forhånd. Da halverer du koketiden og fjerner en del av smaken. La potetene trekke til de er møre, men pass på. Det er viktig at de ikke kokes så mye at de faller fra hverandre når du skjærer i dem. Begge disse potetsortene er melne, så det skjer lett om du koker dem for lenge. Sil av potetene og sett dem til avkjøling og avrenning (f.eks i en sil). La dem kjøle seg ned en del, men de skal være litt varme når du skjærer i dem. Skjær dem i store terninger (omtrent 2x2 cm) og ha dem i en stor bolle. Hvis potetene er kalde når du heller over dressingen tar de til seg mindre smak. Ta opp potetene etter hvert som de er ferdige. Poteter med forskjellig størrelse er ferdig på forskjellig tidspunkt.

Finriv det gule fra skallet på sitronen i en bolle. Press i sitronsaften, bland inn persille, hvitløk og sjalottløk. Pisk inn olivenoljen og smak til med salt og pepper. Du kan med fordel smake deg frem hele tiden. Det er viktig at vinaigretten har mye smak ettersom mye av smaken "forsvinner" inn i potetene. Hell dressingen over potetene og bland godt.

La salaten stå i 15 minutter eller mer for at smaken skal sette seg. Du kan f.eks trygt lage salaten dagen før du skal spise den, dekke den til med folie og sette den i kjøleskap. Den smaker bare mer jo lengre den får stå.

Det sier seg selv at denne oppskriften kan varieres i det uendelig. Bytt f.eks ut persillen med feltsalat (ta vekk løken og hvitløken samtidig, ellers forsvinner den milde feltsalaten litt), ha i finhakket frisk chili, bruk andre og evt. flere urter (husk at ruccola er en urt og den passer veldig bra med poteter). Ha fransk sennep i dressingen etc. Det er mange muligheter. Du kan også lage majones og bruke det som dressing, men personlig mener jeg potetsmaken forsvinner vel mye om du gjør det. Hvis du lurer på hvorfor jeg bruker disse potetsortene så har det med to ting å gjøre. Egnethet og utseende. Begge disse sortene har tynt skall, og er melne. Det gjør at de passer godt i en salat med skall. Andre sorter med tykkere skall må skrelles. De er også særlig dekorative med den gule fargen og de fine rosa prikkene på gulløye og den klare blå kongoen. Det tar seg rett og slett bra ut. Du kan bruke hvilke som helst potetsorter, men de må behandles forskjellig.

Ingen kommentarer: